Veelgestelde vragen
Wie kan gebruik maken van de loopbaancheques?
De loopbaancheques zijn een subsidie van de Vlaamse Overheid op naam van de burger. Deze zijn voor iedereen, zowel voor werknemers, werkgevers, zelfstandigen, ondernemers en freelancers. Mits je voldoet aan onderstaande voorwaarden:
Om in aanmerking te komen voor loopbaanbegeleiding moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf algemene voorwaarden voldoen:
- Je woont in Vlaanderen of Brussel.
- Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
- Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
- Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
- Je bent aan het werk op het ogenblik van de aanvraag van je loopbaancheques.
Hoe lang zijn de loopbaancheques geldig?
Je loopbaancheque is drie maanden geldig. Dit betekent enkel dat de loopbaancheque opgestart dient te worden binnen de drie maanden. Maar niet dat de loopbaanbegeleiding afgerond dient te zijn binnen de drie maanden. Daarvoor hebben we gelukkig veel meer tijd.
De geldigheidsdatum staat vermeld op de loopbaancheque en kan niet verlengd worden. Als je vóór deze datum geen loopbaanbegeleiding opgestart hebt bij een loopbaanbegeleider, wordt de cheque ongeldig en wordt je geld automatisch teruggestort door Edenred.
Dit wil niet zeggen dat je recht op loopbaancheques vervalt. Indien je nog steeds in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding, kan je een nieuwe loopbaancheque aanvragen, die opnieuw 3 maanden geldig is.
Let op:
- Je loopbaancheque is goed voor vier of drie uur begeleiding. Kom je echter -samen met je loopbaanbegeleider- tot de conclusie dat je niet zoveel uur begeleiding nodig hebt? Dan wordt je loopbaancheque ‘afgesloten’ en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Wees je hiervan bewust vooraleer je je akkoord geeft aan de loopbaanbegeleider.
- Heb je met je loopbaancheque al enkele uren loopbaanbegeleiding gevolgd? Dan moet je binnen de 12 maanden de overige uren loopbaanbegeleiding opnemen. Anders wordt je loopbaancheque ‘afgesloten’ en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Interessant om te weten: je krijgt drie maanden vóór de loopbaancheque afgesloten wordt een mail om je te waarschuwen dat de termijn van 12 maanden bijna verstreken is.
Hoeveel kost een loopbaancheque?
Voldoe je aan de voorwaarden, dan heb je recht op twee loopbaancheques: de eerste voor vier uur begeleiding en de tweede voor drie uur begeleiding. Per cheque betaal je € 40 aan VDAB. Wat neerkomt op 7 uur loopbaancoaching voor slechts € 80 . Aan je loopbaancoach hoef je niks te betalen, dat wordt rechtstreeks geregeld tussen VDAB en het loopbaancentrum.
Kan ik ook loopbaanbegeleiding volgen zonder loopbaancheques?
Heb je om verklaarbare redenen geen recht op loopbaancheques, dan betekent dit niet dat je geen loopbaanbegeleiding kan volgen. Die kan je nog steeds opstarten met de loopbaancoach van jouw keuze, maar je kan geen gebruik maken van de subsidie. Neem contact met de loopbaancoach en bespreek samen hoe de betaling geregeld wordt.
Wat is het verschil tussen coaching en therapie?
Belangrijk is te aanvaarden dat er naast de verschillen, heel wat gelijkenissen zijn. Het betreft veelal een individuele gespreksvorm rond een onderwerp waar jij aan wil werken. De gebruikte methodes kunnen dezelfde of verschillend zijn. Het belangrijkste onderscheid ligt in het doel. Therapie is vooral bedoeld om jou te leren omgaan met een realiteit, de gebeurtenissen en bijhorende gedachten en gevoelens te erkennen, aanvaarden, een plaats te geven en te verwerken. Ook als deze plaats vinden binnen je werkcontext. Loopbaancoaching heeft als doel om naar een gewenste situatie toe te werken, dus is eerder scheppend en richtinggevend.
Kan ik ook loopbaancoaching volgen wanneer ik niet aan het werk ben?
Wanneer je de loopbaancheques niet gebruikt, kan je loopbaanbegeleiding volgen op elk ogenblik dat het voor jou relevant is en past binnen het kader van je loopbaancoach. Wanneer je de loopbaancheques wel gebruikt, is het noodzakelijk dat je professioneel onder contract staat. Ben je officieel aan het werk binnen een lopende werkovereenkomst maar in de praktijk niet aan het werk wegens vakantie, onderbreking, ziekte, opleiding, dan kan je nog steeds je loopbaancheques gebruiken.
Hoe kies ik de geschikte loopbaancoach?
De kwaliteit van de verbinding met je loopbaancoach is belangrijk voor het slagen van je coaching. Daarom is het belangrijk een coach te kiezen die goed bij je past en waar jij je goed bij voelt. De één wil vooral veiligheid voelen, de ander wil uitgedaagd worden en nog anderen zoeken inspiratie. Onze loopbaancoaches vormen een bont gezelschap van deskundige coaches die een verschil willen maken. Elk met hun eigen drijfveren en kwaliteiten. Ze zijn misschien een tikkeltje eigenzinnig of zelfs goestingdoeners, en werken elk vanuit hun eigen verhaal.
Wanneer je loopbaancheques inzet, heb je recht op een gratis inzichtsessie om te onderzoeken welke loopbaancoach het best bij jou past. Dit geeft je de kans kennis te maken met de vermoedelijke coach van je voorkeur, antwoorden te krijgen op je concrete vragen en al eens te voelen wat de loopbaanbegeleiding voor je kan betekenen. Twijfel je nog aan je keuze? Doe gerust een inzichtsessie bij de verschillende coaches die je overweegt. Zo kan je goed vergelijken en bewust kiezen.
Elke loopbaancoach kiest zelf hoe hij de inzichtsessie organiseert en hoeveel tijd hij ervoor uittrekt. Dit kan in een ontmoeting, telefonisch of digitaal. De info hieromtrent kan je vinden bij de verschillende coaches door te klikken op lees meer of door hen rechtstreeks te contacteren om af te spreken.
Heb je geen idee wie te kiezen als loopbaancoach en wil je graag een suggestie van een professional? Contacteer Charlotte. Als zaakvoerder van het loopbaancentrum Ziezo. kent ze de verschillende coaches zeer goed en kan ze samen met jou bespreken welke coaches interessant zijn in functie van je vraag en stijl. Is er dan nog steeds twijfel, is er de gratis inzichtsessie om je te helpen beslissen.
Hoe verloopt een loopbaancoaching?
Loopbaanbegeleiding is een individuele begeleiding waarvoor je de VDAB loopbaancheques kan gebruiken. Je kiest de loopbaancoach die het beste bij je past en in een aantal ontmoetingen (face-to-face of digitaal) word je begeleid naar duurzame loopbaankeuzes.
Onze aanpak is samen te vatten als deskundig, met vertrouwen in jouw autonomie, op maat van jouw doel, stijl en tempo en rekening houdend met je volledige zijn (hoofd, hart, buik en ziel).
Dit doen we aan de hand van een individuele begeleiding waarbij gesprekken, denk- en voeloefeningen, actiepunten en wie weet, misschien wel een museumbezoek of een wandeling in de natuur horen.
Het verloop van de loopbaanbegeleiding kan verschillen van coach tot coach. In ieder geval bestaat het uit 4 uur loopbaanbegeleiding op loopbaancheque 1 plus 3 uur extra loopbaanbegeleiding op loopbaancheque 2 indien gewenst. Het totaal aantal uur kan opgenomen worden in sessies van 0,5 tot 2 uur, en dit kan zowel in een ontmoeting, een wandeling of digitaal. Het is de bedoeling dat je de eerste loopbaancheque afsluit met een persoonlijk ontwikkelingsplan rond “reflectie” en de tweede loopbaancheque met een persoonlijk ontwikkelingsplan rond “de ondernomen acties i.v. m. je loopbaanvraag”.
Wat is de doorlooptijd van een loopbaanbegeleiding?
Wanneer je jouw loopbaancheque ontvangt, heb je drie maanden de tijd om de begeleiding met je coach op te starten. Jouw loopbaancoach zal je bij de kennismaking toelichting hoe de loopbaanbegeleiding zal verlopen. We werken steeds op jouw maat, dus houden we rekening met jouw tempo. Dus het antwoord op deze vraag hangt voor een groot stuk van jou af. Al zijn er een aantal regels om rekening mee te houden.
Tussen elk gesprek kan er in principe 12 maanden pauze zitten.
Heb je met je loopbaancheque al enkele uren loopbaanbegeleiding gevolgd? Dan moet je binnen de 12 maanden de overige uren loopbaanbegeleiding opnemen. Anders wordt je loopbaancheque ‘afgesloten’ en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Interessant om te weten: je krijgt drie maanden vóór de loopbaancheque afgesloten wordt een mail om je te waarschuwen dat de termijn van 12 maanden bijna verstreken is. Zo kan je nog de resterende tijd inboeken bij je loopbaancoach zodat die niet verloren gaat.
Neem je niet alle uren van een loopbaancheque op? Dan ben je de resterende uren van deze loopbaancheque -12 maanden na je laatste gesprek- definitief kwijt. Indien dit je eerste loopbaancheque was, kan je wel nog een tweede loopbaancheque aanvragen.
Met welke vragen kan ik terecht in loopbaanbegeleiding?
Loopbaanvragen hebben vaak te maken met een situatie die niet is zoals je verlangt. Vaak biedt loopbaanbegeleiding antwoorden op vragen rond:
- ontevredenheid over de inhoud, context, team, verloning, klanten, opdrachten in je huidige job
- geploeter in de combi met privé (gezin, hobbies, zorg)
- schuring met je identiteit (het voelt alsof je voortdurend een masker moet dragen)
- onderwaardering en een laag professioneel zelfbeeld
- onzekerheid en faalangst
- jobonzekerheid
Maar een moeilijke werksituatie is geen voorwaarde. De loopbaancheques van de VDAB bieden jou de kans elke zes jaar stil te staan bij je loopbaan. Dat kan ook vanuit een positieve en gewaardeerde situatie. Elke loopbaanbegeleiding mondt uit in een persoonlijke ontwikkeling die je de rest van je leven meeneemt. Reflecteren, benoemen en volgende stappen of groeimogelijkheden ontdekken is even zinvol. Je loopbaanbegeleiding kan vertrekken vanuit een specifiek verlangen of één van onderstaande vragen bijvoorbeeld:
- Wat zou ik nog kunnen?
- Wie kan ik nog meer zijn?
- Waar kan ik meer van betekenis zijn?
- Waar en hoe kan ik groeien?
- Waar ligt mijn volgende uitdaging?
- Hoe kan ik vanuit rust en vertrouwen verder werken op mijn levensritme aangepast aan mijn levensfase?
- Durf ik ondernemen?
- Hoe zou het zijn eens iets helemaal anders te doen?
- Welk voorbeeld wil ik stellen?
Is loopbaanbegeleiding ook zinvol als ik niet van werk wil veranderen?
Natuurlijk. Slechts een minderheid resulteert in een carrièreswitch of een andere job. Wanneer je dit echt verlangt, heb je dit al lang gemerkt. En dan kom je eerder met de vraag “Hoe kan ik switchen? of “Hoe kies ik een andere job?” Een loopbaanbegeleiding hoeft niet uit te monden in grote veranderingen in je loopbaan. Enkele aanpassingen in je mindset of in je omgeving maken vaak een groot verschil.
Mag ik erop rekenen dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met de gedeelde informatie?
Daar mag je op rekenen. Het loopbaancentrum en alle coaches zijn gebonden aan een verwerkersovereenkomst voor het verwerken van persoonsgegevens. Dit betekent dat alle informatie confidentieel wordt behandeld.
De loopbaancheques zijn een subsidie op persoonlijke naam. Dit staat los van je werkgever of teamleider als je die hebt. Deze worden dan ook niet op de hoogte gebracht van de loopbaanbegeleiding. Tenzij je hier zelf actie voor onderneemt.