Wat is loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding helpt je niet alleen bij het verhelderen wie je vandaag bent en de bewustwording van je talenten. Het doet meer. Het biedt jou de mogelijkheid vanuit die verbinding met jezelf, te verbinden met de mogelijkheden op de (arbeids)markt en het geheel waarvoor jij van betekenis wil zijn. Met andere woorden, het zet jezelf terug met visie achter het stuur van jouw loopbaan zodat je duurzame loopbaankeuzes kan maken. Dit doen we aan de hand van een individuele begeleiding waarbij gesprekken, denk- en voeloefeningen, actiepunten en wie weet, misschien wel een museumbezoek of een wandeling in de natuur horen.
Hoe verloopt loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding is een individuele begeleiding waarvoor je de VDAB loopbaancheques kan gebruiken. Je kiest de loopbaancoach die het beste bij je past en in een aantal ontmoetingen (face-to-face of digitaal) word je begeleid naar duurzame loopbaankeuzes. Onze aanpak is samen te vatten als deskundig, met vertrouwen in jouw autonomie, op maat van jouw doel, stijl en tempo en rekening houdend met je volledige zijn (hoofd, hart, buik en ziel).
Wat levert het je op?
De loopbaanbegeleiding mondt uit in duurzame loopbaankeuzes die worden vertaald in een concreet actieplan. Vaak verlost het je van problemen zoals:
- ontevredenheid over de inhoud, context, team, verloning, klanten, opdrachten in je huidige job
- geploeter in de combi met privé (gezin, hobbies, zorg)
- schuring met je identiteit (het voelt alsof je voortdurend een masker moet dragen)
- onderwaardering en een laag professioneel zelfbeeld
- onzekerheid en faalangst
- jobonzekerheid
Kan ik ook komen zonder problemen?
Ja natuurlijk. Een moeilijke werksituatie is geen voorwaarde. De loopbaancheques van de VDAB bieden jou de kans elke zes jaar stil te staan bij je loopbaan. Dat kan ook vanuit een positieve en gewaardeerde situatie. Elke loopbaanbegeleiding mondt uit in een persoonlijke ontwikkeling die je de rest van je leven meeneemt. Reflecteren, benoemen en volgende stappen of groeimogelijkheden ontdekken is even zinvol. Je loopbaanbegeleiding kan vertrekken vanuit een specifiek verlangen of één van onderstaande vragen bijvoorbeeld:
- Wat zou ik nog kunnen?
- Wie kan ik nog meer zijn?
- Waar kan ik meer van betekenis zijn?
- Waar en hoe kan ik groeien?
- Waar ligt mijn volgende uitdaging?
- Hoe kan ik vanuit rust en vertrouwen verder werken op mijn levensritme aangepast aan mijn levensfase?
- Durf ik ondernemen?
- Hoe zou het zijn eens iets helemaal anders te doen?
- Welk voorbeeld wil ik stellen?
Eindigt loopbaanbegeleiding steeds in een carrièreswitch?
Neen hoor, maak je geen zorgen. Slechts een minderheid resulteert in een carrièreswitch. Wanneer je dit echt verlangt, heb je dit al lang gemerkt. En dan kom je eerder met de vraag “Hoe kan ik switchen?”. Een loopbaanbegeleiding hoeft niet uit te monden in grote veranderingen in je loopbaan. Enkele aanpassingen in je mindset of in je omgeving maken vaak een groot verschil.